2008. évi kampányok

 

Ahhoz, hogy Magyarország teljesíteni tudja vállalt kötelezettségét – a közlekedési balesetekben életüket vesztettek számának 30%-os csökkentését 2010-ig – az eddiginél lényegesen nagyobb figyelmet kell fordítania a passzív biztonság előtérbe helyezésére. Figyelemre méltó, hogy Magyarország jelenleg sereghajtó az Európai Unió országai között a biztonsági öv kevesebb mint 60%-os használati arányával.

A jelenlegi helyzet javítása érdekében az ORFK-OBB július-augusztusi kampányára épülve, azt kiegészítve és folytatva a biztonsági öv használatára felhívó kampányt indítunk. A projekt keretében jelzőtáblák kerülnek kihelyezésre autópálya pihenőhelyek területén, üzemanyag töltőállomások kijáratainál és bevásárlóközpontok parkolóiban. Ezeken a helyszíneken biztosítható ugyanis leginkább a „feledékeny” sofőrök és utasaik figyelmének felkeltése.

 

Sajnálatos módon a gyalogos balesetek száma évek óta az évi 3000-es érték felett stagnál, és ezen balesetek 10%-a gyalogosátkelőhelyeken következik be. A főváros veszélyes átkelőhelyeiről készült felmérésére alapozva a GRSP Magyarország kiemelt ügyének tekinti, hogy ráirányítsa a figyelmet a „zebrán” történő biztonságos átkelésre. A kampány a kiválasztott 15 gyalogátkelőnél járdagrafikák alkalmazásával emlékezteti a gyalogosokat az áthaladás szabályainak betartására, egyben az illetékes állami szervek figyelmét is ráirányíthatja a biztonságosabb „zebrák” kialakítására. Az egyre növekvő autópályahálózat szükségessé teszi az autóvezetőktől megkövetelt speciális közlekedési magatartás tudatosítását. Az utóbbi években számos súlyos baleset történt az autópályák leállósávjain. A kampány rövid videó szpotok segítségével ösztönzi a helyes közlekedési magatartás erősítését. A kisfilmekkel már szeptembertől találkozhatunk a Shell-kutakon üzemelő plazmatelevíziók képernyőjén.

A gyalogosok közlekedési szokásairól készült felmérést ide kattintva tekintheti meg.

 

GRSP Magyarország Egyesület, 1119 Budapest, Than Károly u. 3-5.; Tel.: 371-5944, Fax: 371-5899; grsphungary@grsphungary.hu